سمپاشی گروپ کشت چغندرقند به صورت نشایی در قروه/صنایع تبدیلی نیاز اصلی - سمپاشی گروپ

به گزارش خبرنگار مهر، توجه به الگوی کشت برای صرفه جویی در مصرف آب در بخش کشاورزی در شهرستانی همانند قروه به دلیل اینکه از نظر منابع آبی وضعیت مناسبی ندارد از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

محصولات بسیاری همانند گندم، جو، ذرت، چغندر، سیب زمینی و … در قروه تولید می شوند که باتوجه به کیفیت خاک این منطقه، در کشور مطرح هستند.  

در همین راستا یکی از محصولاتی که می تواند با شیوه کشت متفاوت صرفه جویی در مصرف آب را شامل شود کشت نشایی چغندر قند است. محصولی که برای اولین بار در شهرستان قروه به این صورت کشت شده و به برداشت رسید.

شیوه ای برای کنترل مصرف آب

حدود ۵۴ هکتار از اراضی زراعی قروه در سال گذشته زیر کشت محصول چغندر قند به صورت بذری قرار گرفت و امسال برای اولین بار ۵ هکتار از اراضی زراعی به کشت نشایی این محصول اختصاص یافت.

به گفته مدیر جهاد کشاورزی قروه کشت نشایی محصولات زراعی یکی از روش هایی است که می تواند در کاهش مصرف آب برای آبیاری، سموم آفات نباتی و علف کشهای شیمیایی مؤثر باشد.

«خسرو کریمی پناه» با بیان اینکه چغندر قند یکی از محصولات زراعی است که به میزان قابل توجهی آب نیاز دارد، اظهار داشت: با وجود آنکه این محصول در زمره گیاهان متحمل به شوری قرار دارد اما شوری آب و خاک در مراحل جوانه زنی، سبز کردن بذر و به ویژه در مرحله استقرار گیاهچه، باعث خسارت شدید به مزرعه می شود.

او تنها راهکار برای رفع این معضل را مربوط به کشت نشایی چغندر قند دانست. «کشت نشایی چغندر قند یکی از روش های مناسب و مؤثر برای کاهش مصرف آب، رفع مشکل شوری، کاهش قابل توجه مصرف انواع سموم شیمیایی و عناصر غذایی به منظور کاهش هزینه های تولید، حفظ محیط زیست و منابع آب های زیرزمینی و همچنین تولید محصول سالم است.»

«کریمی پناه» مزایای کشت نشایی را شامل صرفه جویی در مصرف سموم دفع آفات نباتی، صرفه جویی در مصرف کودهای شیمیایی به ویژه ازته، افزایش قدرت رقابت محصول با علف هرز، کمک به حفظ محیط زیست به دلیل کاهش مصرف سموم دانست.

همچنین صرفه جویی در مصرف آب و علف کش ها، حذف کامل عملیات پرهزینه تنک کردن، ۶۵ درصد صرفه جویی در مصرف بذر و کاهش هزینه های کارگری تولید از دیگر مزایای این نوع کشت است.

اهمیت کشت نشایی

مدیر جهاد کشاورزی قروه با اشاره به اینکه چغندر قند یکی از محصولات زراعی است که با طول دوره رشدی حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ روز از زمان کاشت بذر تا برداشت محصول، به میزان قابل توجهی آب برای آبیاری نیاز دارد، گفت: همزمانی نیاز به آبیاری در اوایل دوره رشد چغندر قند با اواخر دوره رشد بعضی از غلات همانند گندم و جو در بسیاری از مناطق چغندر کاری کشور اجتناب ناپذیر است.

به گفته «خسرو کریمی پناه» در روش کشت نشایی چغندر قند به دلیل اینکه بخشی از طول دوره رشد محصول در خزانه و در مساحت بسیار محدودتری نسبت به کشت مستقیم بذر در مزرعه سپری می شود و نیاز به آبیاری در این مدت به طور قابل توجهی کاهش می یابد، مشکل همزمانی نیاز به آبیاری مزارع غلات و چغندر قند در اول فصل تا حدود زیادی حل و در مصرف آب به طور قابل توجهی صرفه جویی می شود.

مشکل صنایع فرآوری

هرچند مزایای کشت نشایی چغندر قند را نمی توان نادیده گرفت اما نباید از نبود صنایع فرآوری و تبدیلی در شهرستان و حتی استان برای این محصول به سادگی گذشت.

مشکلی که به گفته یکی از کشاورزان قروه ای که برای اولین بار سه هکتار از مزرعه خود را به کشت نشایی چغندر قند اختصاص داده است، در فروش محصول تأثیر دارد.

«رضا خالدیان» با اعلام رضایت از کشت این محصول که ۱۶۰ تن در هکتار برداشت داشته از نبود صنایع تبدیلی معترض است. «به دلیل اینکه صنایع تبدیلی و فرآوری در شهرستان و حتی در استان نیست برای فروش محصول با مشکل مواجه هستیم چرا که باید چغندر قند را بار زده و به اصفهان حمل کنیم و همین حمل و نقل بسیار برای کشاورز هزینه بر است.»  

این درست دغدغه ای است که بارها از زبان کشاورزان در جلسات مختلف عنوان شده که برای جلوگیری از خام فروشی محصولات کشاورزی اقدامی در راستای صنایع تبدیلی صورت گیرد اما گویا این فریادها به گوش مسئولان امر چندان خوش نیامده است.

در هر صورت انتظار می رود ایجاد صنایع تبدیلی برای جلوگیری از خام فروشی محصولات کشاورزی در راستای اشتغالزایی و حمایت از کالای ایرانی مورد توجه مسئولان قرار گیرد تا بتوان به رونق اقتصادی در شهرستان نه با حرف که با عمل دست یافت. 

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 133 views بار دسته بندی : دسته‌بندی نشده تاريخ : 3 ژانویه 2021 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها